Kotleciki ziemniaczane pod paprykowo-cebulową pierzynką


Kotleciki ziemniaczane to jedno z najprostszych dań.  Można je jeść z dodatkiem podsmażonej cebulki i skwarek z tempehu lub kaszy gryczanej albo z duszonymi warzywami. Tym razem wybrałam tę drugą opcję. Szybko, kolorowo i pysznie!

kotlety-ziemniaczane

Składniki na około 6 kotlecików:

5 średnich ziemniaków

3 szalotki

1/3 łyżeczki wędzonej papryki

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

olej kokosowy/ masło klarowane do smażenia

Pierzynka: 

1  duża czerwona papryka

2 czerwone cebule

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki kurkumy

szczypta ksylitolu

masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia

świeżo mielony pieprz

sól

koperek do podania

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy (ja gotowałam na parze). Szalotki siekamy drobno i podsmażamy. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, dodajemy podsmażone szalotki, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Mieszamy i formujemy kotleciki. Placuszki można upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut  lub usmażyć na patelni na złoty kolor(przed smażeniem kotleciki dobrze jest obtoczyć w panierce). Paprykę kroimy w cienkie paski i smażymy, gdy zmięknie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa podsmażamy, a następnie dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, ksylitol, pieprz, sól i kurkumę. Duszone warzywa podajemy na kotlecikach ziemniaczanych.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *