Wielu z nas uwielbia makaron, ale makaron to niestety same węglowodany. Dlatego ja najczęściej makaron przygotowuję z warzyw. Świetnie nadaje się do tego marchewka, pietruszka czy cukinia. Do tego aromatyczny sos i możemy jeść do woli bez wyrzutów sumienia. Tym razem makaron przygotowałam z cukinii i marchewki, dodałam do tego smażony czosnek, ciecierzycę i estragon. A zamiast parmezanu posiekane migdały. Pycha!
Składniki na 1 porcję:
1 mała cukinia
1 marchewka
3 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
kilka blanszowanych migdałów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
świeżo mielony pieprz
sól kłodawska
masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Marchew obieramy i za pomocą maszynki do julienne przygotowujemy warzywny makaron. Możemy też użyć zwykłego obieracza i szerokie pasma poprzecinać wzdłuż na cienkie spaghetti. Tak samo postępujemy z cukinią. Na małej patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy. Czosnek obieramy, rozgniatamy i przesmażamy. Następnie do czosnku dodajemy koncentrat, świeży pieprz i sól, estragon i ugotowaną ciecierzycę. Smażymy kilka minut. Makaron przesmażamy przez około 30 s na oddzielnej patelni. Na talerz wykładamy warzywny makaron, następnie smażony sos. Danie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub ulubionymi ziołami oraz posiekanymi migdałami.