Jutro Walentynki każdy więc staje na głowie, żeby sprawić przyjemność swojej drugiej połowie. Ja dla swojego ukochanego oprócz przygotowanych wcześniej czekoladek (przepis znajdziecie tutaj) zrobiłam także niezwykle proste i szybkie w wykonaniu praliny kokosowe na bazie owoców mango. Są słodkie, lekkie, ale zarazem bardzo sycące. Właściwie takie rarytasy mój luby ma na co dzień i chyba tak właśnie powinno być. Wyznawajmy sobie miłość codziennie, pielęgnujmy ją i dogadzajmy ukochanym częściej niż od święta!
Składniki na około 27 sztuk:
2 bardzo dojrzałe owoce mango
ok. 7 czubatych łyżek mąki kokosowej + do obtoczenia
2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
Mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestki. Następnie blendujemy go na gładką masę. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Do zmiksowanych owoców dodajemy mąkę kokosową, olej i ksylitol. Dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące kokosowej. Schładzamy przed podaniem. Przechowujemy w lodówce.