Praliny kokosowe z mango


Jutro Walentynki każdy więc staje na głowie, żeby sprawić przyjemność swojej drugiej połowie. Ja dla swojego ukochanego oprócz przygotowanych wcześniej czekoladek (przepis znajdziecie tutaj) zrobiłam także niezwykle proste i szybkie w wykonaniu praliny kokosowe na bazie owoców mango. Są słodkie, lekkie, ale zarazem bardzo sycące. Właściwie takie rarytasy mój luby ma na co dzień i chyba tak właśnie powinno być. Wyznawajmy sobie miłość codziennie, pielęgnujmy ją i dogadzajmy ukochanym częściej niż od święta!

praliny-kokosowe

Składniki na około 27 sztuk:

2 bardzo dojrzałe owoce mango

ok. 7 czubatych łyżek mąki kokosowej + do obtoczenia

2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

2 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

Mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestki. Następnie blendujemy go na gładką masę. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Do zmiksowanych owoców dodajemy mąkę kokosową, olej i ksylitol. Dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące kokosowej. Schładzamy przed podaniem. Przechowujemy w lodówce.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *