Nawet wegetarianie i weganie lubią czasem zjeść mielonego! Z czego więc zrobić mielonego jeśli nie z mięsa? Na przykład z łatwo dostępnych pieczarek! Do tego dodajemy trochę podsmażonej cebulki, doprawiamy, smażymy i gotowe! Podajemy oczywiście z ziemniakami z koperkiem i buraczkami. Szybko, prosto i smacznie! A zaoszczędzony czas w kuchni zdecydowanie lwykorzystajcie na spacer, bo pogoda dziś nas rozpieszcza!
Składniki na około 7 sztuk:
8 średnich pieczarek
1 mała cebula
4 łyżki mąki grochowej + mąką do obtoczenia (można zastąpić inną lub bułką tartą)
olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
pieprz
sól
Przygotowanie:
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy. Pieczarki myjemy i drobno szatkujemy (użyłam rozdrabniacza). Do pieczarek dodajemy podsmażoną cebulkę i mąkę grochową, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kotleciki obtaczamy je w mące i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kotleciki możemy podać z ziemniakami i buraczkami.