Kotlety mielone z pieczarek


Nawet wegetarianie i weganie  lubią czasem zjeść mielonego! Z czego więc zrobić mielonego jeśli nie z mięsa? Na przykład z łatwo dostępnych pieczarek! Do tego dodajemy trochę podsmażonej cebulki, doprawiamy, smażymy i gotowe! Podajemy oczywiście z ziemniakami z koperkiem i buraczkami. Szybko, prosto i smacznie! A zaoszczędzony czas w kuchni zdecydowanie lwykorzystajcie na spacer, bo pogoda dziś nas  rozpieszcza!

Kotlety mielone z pieczarek

Składniki na około 7 sztuk:

8 średnich pieczarek

1 mała cebula

4 łyżki mąki grochowej + mąką do obtoczenia (można zastąpić inną lub bułką tartą)

olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy. Pieczarki myjemy i drobno szatkujemy (użyłam rozdrabniacza). Do pieczarek dodajemy podsmażoną cebulkę i mąkę grochową, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kotleciki obtaczamy je w mące i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kotleciki możemy podać z ziemniakami i buraczkami.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *