Nie ma chyba szybszej przekąski niż kanapka. Jednak kanapka, którą chciałabym Wam zaproponować wymaga trochę więcej wysiłku, ale jej smak stanowczo Wam to wynagrodzi! Kanapka z jarmużowym pesto i pieczonymi warzywami to idealna propozycja na zimowe dni. W dodatku w pełni sezonowa! Z podanego przepisu otrzymacie słoiczek jarmużowego pesto. Możecie go dodawać do makaronów, kasz czy pieczonych warzyw. U mnie się nie marnuje!
Składniki:
1-2 kromki ulubionego chleba najlepiej grzanki (u mnie chleb warzywny)
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
2 łyżki oleju
Pesto:
200 g jarmużu
1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
1 duży ząbek czosnku
1/3-1/2 szklanki oleju rzepakowego
świeżo mielony pieprz
sól himalajska
Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na pół i wzdłuż na grube plastry. Następnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem, skrapiamy olejem i pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut. Jarmuż dokładnie myjemy, usuwamy zgrubiałe łodygi i gotujemy go 2-3 minuty aż zmięknie i nabierze soczystego koloru. Jarmuż odcedzamy i dodajemy do niego rozgnieciony ząbek czosnku, słonecznik i olej. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na grzankę nakładamy pesto a następnie pieczone warzywa, dekorujemy natką pietruszki i świeżym pieprzem.