Jutro Sylwester więc Ci, którzy nie wybierają się na imprezę z cateringiem zachodzą pewnie w głowę co przygotować na ten wyjątkowy wieczór. Najistotniejsze w Sylwestra są przekąski, które każdy może sobie wziąć z półmiska bez konieczności używania sztućców i talerzyka i które będą dosłownie na jeden kęs. Idealne sprawdzą się czipsy ziemniaczane z sałatką z pieczonych papryk. Smaczna i prosta w wykonaniu przekąska na pewno zachwyci wielu gości!
Składniki:
2 i 1/2 dużego ziemniaka
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1/2 łyżeczki utartego w moździerzu oregano
2 łyżki oleju
1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli
1/3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta chili
szczypta dowolnego słodzika
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól
Przygotowanie:
Papryki myjemy wycinamy gniazda nasienne i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Pieczemy w 200-250 stopniach około 30-35 minut. Gdy papryki wystygną obieramy je ze skórki, kroimy w kostkę i odsączamy z nadmiaru soku. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy utartym oregano. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Czipsy muszą się lekko przybrązowić i nabrać chrupkości. W międzyczasie do odsączonej papryki dodajemy cebulkę, natkę pietruszki, chili, słodką paprykę, czosnek, słodzik, koncentrat, sól oraz pieprz. Mieszamy. Sałatkę podajemy na czipsach i dekorujemy listkiem natki pietruszki.