Barszcz na zakwasie z szybkimi uszkami


Święta bez barszczu nie istnieją więc zachęcam do przygotowania własnego zakwasu, z którego potem wyczarujecie przepyszny, zdrowy barszcz. A dla zabieganych i zapracowanych sposób na szybkie uszka, krokieciki czy paszteciki do barszczu ( w zależności od formy podania i ilości nadzienia).

barszcz

Zakwas:

4 duże buraki

1,4 l wody

1 łyżeczka brązowego cukru

5 ziarenek ziela angielskiego

2 liście laurowe

6 ząbków czosnku

10 ziarenek czarnego pieprzu

1 łyżka kminku

1/2 szklanki wody z kiszonych ogórków

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy je do glinianego garnka lub szklanego naczynia. Wodę zagotowujemy z cukrem, gdy przestygnie zalewamy nią buraki, dodajemy przyprawy i wodę z kiszonych ogórków. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni. Gotowy zakwas przecedzamy i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

Barszcz:

1 kg startych buraków

1 i 1/2 kwaśnego jabłka

1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

1 łyżka suszonych grzybów

1 łyżeczka brązowego cukru(opcjonalnie)

1/2 łyżeczki utartego w moździerzu majeranku

1 główka czosnku

pieprz

sól

Uszka (ok.10 sztuk):

10 małych arkuszy papieru ryżowego

2 łyżki suszonych grzybów

1 mała cebula

2 łyżki ugotowanej kiszonej kapusty

olej do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Buraki i grzyby zalewamy wodą, tak by woda je przykryła. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut po czym przecedzamy. Do wywaru z buraków dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłka oraz przekrojoną w poprzek główkę czosnku i jeszcze chwilę podgrzewamy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Przygotowujemy uszka. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na patelni. Grzybki gotujemy do miękkości, a następnie drobno kroimy. Ugotowaną kiszoną kapustę drobno siekamy, następnie dodajemy posiekane grzybki i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia wlewamy ciepłą wodę i zanurzamy w niej po kolei arkusze papieru ryżowego. Nakładamy łyżeczkę farszu na papier, zawijamy farsz, zakładamy brzegi, a resztę papieru zbieramy i zakręcamy jak sakiewkę. Gotowe uszka podsmażamy na natłuszczonej patelni tak by miejsce zakręcenia się skleiło. Jeśli wolicie możecie usmażyć je na chrupiąco lub dodać więcej farszu i zrobić mini krokieciki. Uszka najlepiej podać na małym talerzyku obok barszczu lub wrzucić tuż przed konsumpcją. Gdy zbyt namokną rozpadną się.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wielkanocna babka z burakiem

Wielkanocna babka z burakiem

Nigdy nie pojawiła się tu żadna babka wielkanocna, pewnie dlatego, że ja za tym wypiekiem nie przepadam. Nie lubię suchych, zapychających ciast. Dlatego mam dla Was przepis na babkę cudownie wilgotną i tak pyszną, że naprawdę trudno się było od niej oderwać. No i jakby […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *