Curry z białych warzyw ze smażonymi bananami


Wolny dzień i w dodatku wreszcie świeci słońce! Takie poranki lubię. Postanowiłam więc szybko zerwać się z łóżka i upichcić coś pysznego.  I to jeszcze jak pysznego!Danie z zimowych warzyw czyli pietruszki i selera z dodatkiem egzotycznych bananów i indyjskiego curry. Coś niesamowicie aromatycznego. Mdłe warzywa dzięki paście curry nabrały nowego smaku. A słodycz smażonych bananów dopełniła całość.  Jedzcie i dzielcie się przepisem ze wszystkimi!

curry-z-bialych-warzyw

Składniki na 3 porcje:

2 duże korzenie pietruszki lub 3 średnie

1/2 dużego selera

olej kokosowy do smażenia warzyw

250 ml mleka kokosowego

1/2 szklanki wody

1/2 łyżki łagodnej pasty curry

1/2 łyżeczki kurkumy

sól

świeżo mielony kolorowy pieprz

2 banany

olej kokosowy do smażenia bananów

2 łyżki mąki z ciecierzycy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Następnie podsmażamy je na oleju kokosowym lekko soląc. Następnie podlewamy warzywa wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie w małym rondelku rozgrzewamy olej. Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na złoty kolor i odsączamy je na papierowym ręczniku, a następnie przekładamy banany na talerzyk tak, by się nie stykały, bo się skleją. Do gotujących się warzyw wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem. Curry gotujemy jeszcze około kwadrans. Jeśli wolicie lekko zagęszczone curry posypcie je na wierzchu 2 łyżkami mąki z ciecierzycy, porządnie wymieszajcie i zagotujcie. Mąka z ciecierzycy podkręci żółty kolor potrawy i delikatnie zagęści danie. Curry podajemy w małych miseczkach z plastrami smażonych bananów na wierzchu.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Placki pietruszkowe

Placki pietruszkowe

Placuszki to jedno z moich ulubionych śniadań. Bardzo lubię takie z owocami, staram się jednak częściej przygotowywać wytrawne śniadania. Placki  z pietruszką są przepyszne zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Ja tym razem postawiłam na wersję wytrawną z jogurtem kokosowym, pomidorem i szczypiorkiem. […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *