Jesień w pełni więc serwujmy sobie jesienne dania! Ponieważ przyjechałam wczoraj do rodzinnego domu mogłam dziś skorzystać z dobrodziejstw ogrodu. W spiżarce były wyhodowane przez mamę marchewki, a w ogrodzie rósł wybujały jarmuż. Na obiad dla mamy i siostry przygotowałam więc tagliatelle z marchewek z pesto z jarmużu z uprażonym słonecznikiem, a całość podałam z migdałami. Były zachwycone! Danie jest lekkie, pyszne i przede wszystkim z łatwo dostępnych produktów.
Składniki na 4 porcje:
Pesto:
ok. 150 g jarmużu
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
5 łyżek uprażonych ziaren słonecznika
świeżo mielony pieprz
sól
Makaron:
4-5 dużych marchewek
ewentualnie kilka kropel oliwy
1 łyżka migdałów do podania
Przygotowanie:
Listki jarmużu dokładnie myjemy, a następnie zalewamy wrzątkiem. Sparzony i dobrze odsączony jarmuż umieszczamy w blenderze i wraz oliwą, czosnkiem i słonecznikiem mielimy na gładką masę. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Marchew obieramy i dalej tak samo jak przy obieraniu ścinamy za pomocą obieracza kolejne warstwy marchewki.Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na klika minut. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy wzdłuż na kawałki. Marchewkowe tagliatelle podsmażamy w garnku wraz z pesto do momentu, aż lekko zmięknie. Podajemy z migdałami.