W moim domu słodkości znikają błyskawicznie, szczególnie wieczorami, gdy ja już śpię. 🙂 Dlatego cieszę się, że we wszystkich słoiczkach, miseczkach i puszkach znajdują się zdrowe słodkości. Ostatnio serce mojego narzeczonego podbiły ciastka z fasoli przypominające słynne pieguski. Bez dodatku mąki, a więc bez glutenu i w dodatku bogate w białko! Zdrowe, słodkie i sycące.
Składniki na 11 sporych ciastek:
2 szklanki ugotowanej białej fasoli
2 czubate łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
2 i 1/2 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka kakao
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 łyżeczki sody
Na wierzch: 8 świeżych daktyli, 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować na gładką masę. Daktyle pokroić drobno. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na formę wyłożoną papierem nakładać po czubatej łyżce ciasta, wygładzić wierzch. Na wierzchu ciastek umieścić kawałki daktyli i za pomocą sitka posypać kakaem. Piec około 30-35 minut aż ciastka lekko stwardnieją.