Orzechowo-daktylowe pralinki. Bez cukru, glutenu i pieczenia


Ponieważ tuż po powrocie z wakacji zmieniłam mieszkanie ciągle jeszcze nie mogę spokojnie oddać się swojej największej pasji czyli gotowaniu. Za to niedługo będę perfekcjonistką w szybkim gotowaniu, bo tu i ówdzie stoją jeszcze nierozpakowane kartony, leży sterta ubrań do prania i prasowania, a jeść trzeba… Ale mieszkam wreszcie ze swoim Łasuchem, któremu codziennie mogę przygotowywać rozmaite pyszności, i którego samo spojrzenie po tym jak czegoś skosztuje sprawia, że dostaję skrzydeł. A jeśli doda : „Kochanie to jest pyszne!” to po prostu skaczę z radości. A ponieważ nie mogłam już patrzeć jak mój ukochany wcina sklepowe batony zrobiłam mu domowe pralinki. Zajęło mi to dosłownie 5 minut. Oszalał na ich punkcie. Kupiliśmy więc na nie piękny słoik i od tamtej pory dbam by cały czas były pod ręką. 🙂

Orzechowo-daktylowe pralinki. Bez cukru, glutenu i pieczenia

Składniki na około 12 małych pralinek:

8 świeżych daktyli

1 łyżeczka kakao

2 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru

2 łyżki mąki dyniowej + 1 łyżeczka do obtoczenia

Przygotowanie:

Daktyle pestkujemy i blendujemy z masłem orzechowym. Dodajemy kakao i mąkę dyniową, dokładnie łączymy. Z gotowej masy formujemy kule wielkości orzechów włoskich i obtaczamy w mące dyniowej. Smacznego!


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *