Kokosowe muffinki z kremem czekoladowym


Gdy na różnych blogach czytacie, że wyciśnięte wiórki kokosowe po produkcji domowego mleka kokosowego możecie wykorzystać np. do deserów pewnie myślicie sobie na przykład do jakich? Przychodzę Wam z pomocą! Oto przepis na delikatne, czekoladowo- kokosowe babeczki z kremem z gorzkiej czekolady! Bez glutenu, bez rafinowanego cukru. Mało słodkie, więc jeśli jesteście łasuchami dodajcie więcej słodzidła. Polecam jednak zdrowszą wersję. Te pyszne czekoladowe muffinki bardzo umiliły mi dzisiejszy dzień. Wymęczona po nocnym dyżurze pomału szykuję się do przeprowadzki i do moich wymarzonych, długo oczekiwanych wakacji. Ale o tym jeszcze Wam opowiem! Smacznego!

Kokosowe muffinki z kremem czekoladowym

Składniki na 5 muffinek:

pulpa kokosowa po produkcji domowego mleka kokosowego

1 łyżka miodu

1 czubata łyżka kakao/ karobu

1 jajko/ 1/2 ugniecionego banana(vegan)

1 łyżka oleju kokosowego

1 płaska łyżka mielonego siemienia lnianego

Krem czekoladowy:

20 g gorzkiej czekolady 70%

2 łyżki domowego mleka kokosowego (gęstej części)

wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na babeczki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą dokładnie za pomocą łyżki. Następnie przekładamy do foremek na muffinki, mocno ugniatamy, by masa się zbiła i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy do wystygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z dodatkiem 2 łyżek mleka kokosowego. Gotowy krem nakładamy na wyjęte z foremek muffinki i posypujemy wiórkami.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *