Fasolka po „bretońsku”


Fasolka po bretońsku choć znana w każdym polskim domu, nie jest naszym daniem. Korzeni tego dania możecie szukać w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. W Polsce tradycyjnie podaje się ją z wędzonym boczkiem i kiełbasą. Ale zapewniam, że wersja wege jest o niebo lepsza! Co prawda jeśli macie taką samą sytuację jak ja, czyli mięsożernego faceta wystarczy wędzony boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do części wegetariańskiej fasolki i trochę podgotować by się przegryzła. I choć nie mamy jeszcze jesieni, a wręcz przeciwnie cały czas cieszymy się pięknym, ciepłym latem i nie musimy rozgrzewać się fasolką po bretońsku, to sezon pomidorowy i paprykowy jest właśnie w pełni, więc warto wykorzystać ten moment i rozkoszować się smakiem sosów ze świeżych pomidorów!

Fasolka po bretońsku

Składniki na 3-4 porcje:

2 szklanki białej fasoli Jaś

1 duża cebula

3 pomidory

1/2 czerwonej papryki

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

oliwa/olej do smażenia

1 łyżka sody oczyszczonej

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

szczypta mielonego imbiru

1 i 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

1/3 łyżeczki ostrej papryki

1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka majeranku

pieprz

sól

Przygotowanie:

Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy ją ciepłą wodą i dodajemy łyżkę sody oczyszczonej (woda musi być na tyle ciepła by soda się rozpuściła). Odstawiamy na ok. 1-1,5 h.  Gdy skórka fasoli będzie wyraźnie pomarszczona odcedzamy ją, przekładamy do garnka i zalewamy czystą wodą. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, liście laurowe i ziele angielskie.Gotujemy tak długo, aż fasola zmięknie. Soda powoduje, że fasola gotuje się szybciej, więc należy sprawdzić jej twardość co jakiś czas. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Paprykę kroimy w kostkę i razem z pomidorami i przetartym przez praskę czosnkiem smażymy na oliwie. Gdy papryka zmięknie, a woda z pomidorów wyparuje blendujemy sos na gładką masę i przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek z pomidorów. Gotowy sos pomidorowy dodajemy do fasoli. Jeśli po ugotowaniu fasoli w garnku nadal macie dużo wody odlejcie jej część by sos był gęsty. Następnie dodajemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę, imbir, kmin, tymianek, majeranek, pieprz, sól. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *