Fasolka po bretońsku choć znana w każdym polskim domu, nie jest naszym daniem. Korzeni tego dania możecie szukać w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. W Polsce tradycyjnie podaje się ją z wędzonym boczkiem i kiełbasą. Ale zapewniam, że wersja wege jest o niebo lepsza! Co prawda jeśli macie taką samą sytuację jak ja, czyli mięsożernego faceta wystarczy wędzony boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do części wegetariańskiej fasolki i trochę podgotować by się przegryzła. I choć nie mamy jeszcze jesieni, a wręcz przeciwnie cały czas cieszymy się pięknym, ciepłym latem i nie musimy rozgrzewać się fasolką po bretońsku, to sezon pomidorowy i paprykowy jest właśnie w pełni, więc warto wykorzystać ten moment i rozkoszować się smakiem sosów ze świeżych pomidorów!
Składniki na 3-4 porcje:
2 szklanki białej fasoli Jaś
1 duża cebula
3 pomidory
1/2 czerwonej papryki
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
oliwa/olej do smażenia
1 łyżka sody oczyszczonej
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
szczypta mielonego imbiru
1 i 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
pieprz
sól
Przygotowanie:
Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy ją ciepłą wodą i dodajemy łyżkę sody oczyszczonej (woda musi być na tyle ciepła by soda się rozpuściła). Odstawiamy na ok. 1-1,5 h. Gdy skórka fasoli będzie wyraźnie pomarszczona odcedzamy ją, przekładamy do garnka i zalewamy czystą wodą. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, liście laurowe i ziele angielskie.Gotujemy tak długo, aż fasola zmięknie. Soda powoduje, że fasola gotuje się szybciej, więc należy sprawdzić jej twardość co jakiś czas. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Paprykę kroimy w kostkę i razem z pomidorami i przetartym przez praskę czosnkiem smażymy na oliwie. Gdy papryka zmięknie, a woda z pomidorów wyparuje blendujemy sos na gładką masę i przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek z pomidorów. Gotowy sos pomidorowy dodajemy do fasoli. Jeśli po ugotowaniu fasoli w garnku nadal macie dużo wody odlejcie jej część by sos był gęsty. Następnie dodajemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę, imbir, kmin, tymianek, majeranek, pieprz, sól. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!