Sałatka z pieczonego kalafiora i selera naciowego


Kiedy żyje się w biegu dobrze jest mieć zawsze  w lodówce miskę sałatki, która idealnie nada się na pierwsze bądź drugie śniadanie lub szybką przekąskę, gdy wracamy do domu wygłodniali jak wilki. Ta sałatka mimo tego, że jest z majonezem jest lekka. Upieczone, chrupiące warzywa z dodatkiem czerwonej cebuli i natki pietruszki. Do tego uprażony słonecznik i mamy danie bogate w witaminy i mikroelementy! Majonez możecie ukręcić w domu sami, wtedy sałatka będzie jeszcze zdrowsza 🙂

Sałatka z pieczonego kalafiora i selera naciowego

Składniki:

1/2 kalafiora

5 łodyg selera naciowego

1/2 czerwonej cebuli

1/4 szklanki ziaren słonecznika

1/2 pęczka natki pietruszki

majonez wegański lub zwykły (u mnie 3 łyżki)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Seler i kalafior podzielony na różyczki  myjemy i układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Słonecznik prażymy na patelni na złoty kolor. Upieczone warzywa kroimy drobno, dodajemy natkę pietruszki, cebulę, słonecznik i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *