Chłodnik litewski


Chłodnik najczęściej serwowany jest w upalne dni, a robi się coraz cieplej! Miałam ogromną ochotę na tę pyszną zupę. Bez żadnych wymyślnych dodatków. Tradycyjny chłodnik litewski. W moim rodzinnym domu mama nigdy nie przyrządzała chłodnika, więc ja sama poznałam jego smak dopiero niedawno. A ponieważ uwielbiam buraczki i botwinkę od razu go pokochałam.

Chłodnik litewski

Składniki na 4-5 porcji: 

1 pęczek botwinki

2 ogórki gruntowe

1/2 szklanki rzodkiewek

2 szklanki maślanki naturalnej

1 szklanka gęstego jogurtu roślinnego

1 pęczek koperku

4 jaja na twardo

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka cukru

pieprz

sól

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyć i odciąć liście. Buraczki i łodygi zalewamy wodą w takiej ilości, by zakryła buraczki. Gotujemy aż zmięknie, a następnie studzimy. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę kroimy drobno lub także ścieramy na tarce. Starte warzywa lekko odciskamy. Do przestudzonego wywaru dodajemy maślankę, jogurt naturalny, ogórki i rzodkiewki. Dodajemy cukier, ocet i doprawiamy solą i pieprzem. Liście botwinki kroimy drobno i dodajemy do chłodnika. Zupę podajemy z jajkiem i posypujemy posiekanym koperkiem.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Zupa z czosnkiem i pokrzywą

Zupa z czosnkiem i pokrzywą

Ponieważ od kilku dni poranne mdłości sprawiają, że nie jestem w stanie spędzać czasu w kuchni, a nawet myśleć o gotowaniu z pewnością przez jakiś czas będzie mnie tu bardzo mało. Chciałabym się jednak podzielić z Wami przepisem na bardzo smaczną zupę na bazie czosnku […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *