Ciecierzyca z młodą kapustą i marchewką


Kulinarnej weny ciąg dalszy! Dzisiejsza obiadowa propozycja, którą przygotowałam to połączenie młodej marchewki i młodej kapusty z sycącą ciecierzycą. Smak nieco podobny do bigosu z młodej kapusty, ale to danie jest bardziej sycące i bogatsze w białko. Prosto i smacznie.

Ciecierzyca z młodą kapustą i marchewką

Składniki na 2 porcje:

1/2 szklanki suchej ciecierzycy

2 marchewki

1/4 główki młodej kapusty

5 łyżeczek koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki erytrolu/melasy

1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka sosu sojowego

szczypta przyprawy garam masala

olej do smażenia

pieprz

sól

Do podania: posiekany koperek

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Rano gotujemy do miękkości. Kapustę siekamy, marchew obieramy i  ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kapustę z marchewką i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat, sos sojowy i sól. Podajemy z posiekanym koperkiem.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Makaron z młodą kapustą i papryką

Makaron z młodą kapustą i papryką

Uwielbiam młodą kapustę. Mogłabym ją jeść do wszystkich posiłków. Zatęskniłam ostatnio za smakiem makaronu z kapustą, który pamiętam z dzieciństwa. Mój przepis nie zawiera jednak kiełbasy. Dodałam za to podsmażoną paprykę. Wyszło przepysznie. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1/2 czerwonej papryki 1 cebula olej do […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *