Zawsze miałam problem co zrobić z tak dużą ilością grubego szczypioru od młodej cebulki. Młoda cebulka to mój ulubiony dodatek do kanapek, sałatek lub jajecznicy. Jak jednak wykorzystać szczypior? Ostatecznie poddałam się jakże zdrowej modzie na przygotowywanie pesto z zieleniny. Polecam Wam grzanki z pesto i grillowanymi warzywami. Palce lizać!
Składniki:
szczypior z 4 młodych cebulek
1 ząbek czosnku
3 czubate łyżki blanszowanych migdałów
3 czubate łyżki ziaren słonecznika
świeżo mielony pieprz
sól
oliwa/ olej (ok. 1/4 szklanki)
Przygotowanie:
W pojemniku blendera umieszczamy grubo pokrojony szczypior, migdały, słonecznik i czosnek. Dodajemy odrobinę oliwy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy tyle oliwy by pesto miało konsystencję gęstej śmietany. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i zalewamy odrobiną oliwy. Pesto można jeść z makaronem lub stosować jako dodatek do kanapek czy jako sos do sałatek.