Wiosenna zupa ze szczyptą orientu


Czy obok młodej włoszczyzny można przejść obojętnie? Zdecydowanie nie! Przecież przez większość roku jemy stare warzywa korzeniowe. A te młode są najsmaczniejsze, mają najwięcej witamin i dostępne są właśnie teraz! Spieszmy się więc z wiosenną zupą! Sama zupy jadam raczej od święta, bo nie jestem ich miłośniczką, ale zupę jarzynową z młodych warzyw uwielbiam! Dzisiaj trochę poszalałam i do zupy dodałam pastę curry i świeży imbir. Jest pikantnie i pysznie!

Wiosenna zupa ze szczyptą orientu

Składniki:

1 i 1/2 litra wody

2 pęczki młodej włoszczyzny

200 g żółtej fasolki szparagowej

1 pęczek młodego koperku

1 opakowanie makaronu ryżowego z tapioką

1 łyżka sosu sojowego

szczypta mielonej kozieradki

1 łyżeczka oliwy-u mnie o smaku peperoncino

1 łyżeczka świeżego, startego imbiru

1 łyżeczka łagodnej pasty curry

sól

Przygotowanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przyprawy przesmażyć na oliwie, dodać pokrojone warzywa i  ich liście warzywa- wszystko zalać wodą. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą. Podajemy z makaronem ryżowym.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *