Rabarbar w wytrawnej wersji? Czemu nie! Majówkę czas zacząć, a wraz z nią grillowanie i jedzenie na świeżym powietrzu. Ale co na wegetariańskiego grilla? Oczywiście warzywa, wege burgery i wege kiełbaski. A do tego wszystkiego koniecznie sosy. Rabarbarowy sos barbecue na pewno zaskoczy Waszych znajomych . Słodko- kwaśny z nutą wędzonej papryki idealnie pasował do moich marynowanych młodych ziemniaczków. Takie ziemniaczki możecie upiec w piekarniku, na aluminiowej tacce na grillu lub zawinąć w folię i wrzucić do żaru. Pycha!
Składniki:
1/2 kg młodych ziemniaków
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka oregano
Rabarbarowy barbecue:
2 szklanki pokrojonego rabarbaru
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
5 łyżek ksylitolu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta chili
olej do smażenia
świeżo mielony pieprz
ew. sól
listki oregano do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć pokroić na ćwiartki, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie upiec w piekarniku (200 stopni, 45 minut) co jakiś czas mieszając lub na grillu.
2. Cebulę siekamy i smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Jak zmięknie dodajemy rabarbar i dusimy. Dodajemy wodę, przecier pomidorowy, przyprawy i gotujemy aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty. Na koniec blendujemy sos na gładką masę i ewentualnie doprawiamy do smaku.