Buraczana galaretka z bananem


Znów buraki, ale tym razem na deser! Osobiście uważam, że buraków nigdy dość, szczególnie w diecie wegetariańskiej! Aktualnie w sezonie botwinkowym jadam je prawie codziennie. Ale w końcu przez to się rozumie sezonowość w kuchni.

Galaretka buraczana z bananem to deser raczej dla odważnych 🙂 Albo dla miłośników soku z buraka. Szybki w przygotowaniu, efektowny w wyglądzie. Smak szczególny, kto ma odwagę niech spróbuje 🙂

Buraczana galaretka z bananem

Składniki na 2 porcje:

250 ml soku z buraka

sok z 1/2 limonki

1/2 łyżeczki agaru

2 łyżki ksylitolu

1 banan

Przygotowanie:

Banana obrać, pokroić i podzielić na 2 salaterki. Sok z buraka zagotować wraz z ksylitolem, następnie dodać agar i gotować jeszcze 1-2 minuty cały czas mieszając, następnie dodać sok z limonki i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na 5 minut do ostygnięcia, a następnie rozlać galaretkę do salaterek. Jak ostygnie wkładamy galaretki do lodówki. Podajemy na zimno.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wielkanocna babka z burakiem

Wielkanocna babka z burakiem

Nigdy nie pojawiła się tu żadna babka wielkanocna, pewnie dlatego, że ja za tym wypiekiem nie przepadam. Nie lubię suchych, zapychających ciast. Dlatego mam dla Was przepis na babkę cudownie wilgotną i tak pyszną, że naprawdę trudno się było od niej oderwać. No i jakby […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *