Jaja z „wędzonym” farszem

Wielkanoc coraz bliżej! A jak wiadomo te święta to przede wszystkim jaja! Uwielbiam jaja faszerowane. Oprócz tych z nadzieniem buraczkowym najbardziej lubię jajka z podsmażaną cebulką. Wymyśliłam ten przepis kilka lat temu i od tamtej pory robię je na każdą Wielkanoc. Są przepyszne i znikają z talerza w tempie błyskawicznym! W tym roku dodatkowo wzbogaciłam przepis o wędzoną paprykę i wyszło genialnie!


Jaja z „wędzonym” farszem

Składniki:

4 jaja ugotowane na twardo

1 cebula

1 łyżka majonezu

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki

olej do smażenia

sól

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, a następnie siekamy drobno i smażymy na oleju aż zmięknie. Jajka przekrawamy na pół i delikatnie wyciągamy łyżeczką żółtka.  Do żółtek dodajemy majonez, usmażoną cebulkę, słodką i wędzoną paprykę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą i doprawiamy solą do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ugotowane białka jaj.


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *