Potrawka z jarmużem


Okropna pogoda! Zimno, mokro… brrrr… W taką pogodę mam ochotę nie wychodzić spod kołdry. Mogłabym cały dzień siedzieć opatulona kocem i czytać, oglądać filmy czy szukać kulinarnych inspiracji w sieci. Oczywiście konieczne jest też wtedy podjadanie! Najlepiej smakują mi wtedy słodkie, mleczne koktajle albo lody! 🙂 Na szczęście jest jeszcze głos zdrowego rozsądku, który przywołuje mnie do porządku! A więc dziś rozgrzewająca, pikantna potrawka z ryżu z jarmużem, fasolką szparagową i papryką. Harrisa wyraźnie dodaje pikanterii, jarmuż to sama łagodność, a ryż basmati jako podstawa dania urzeka aromatem!

Potrawka z jarmużem

Składniki na 2 porcje:

1 woreczek ryżu basmati

1/3 czerwonej papryki

100 g mrożonej fasolki szparagowej

100 g jarmużu

1 cebula

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka ziaren słonecznika

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki pasty harrisy

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

olej do smażenia

sól

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jarmuż gotujemy około 10 minut, nie wylewamy wody z gotowania! Cebulę obieramy i siekamy drobno, paprykę kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy paprykę i cebulę. Smażymy, aż cebula i papryka zmiękną, a następnie podlewamy wszystko wodą z gotowania jarmużu. Dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, słodką paprykę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz harrisę. Gotujemy do momentu aż fasolka będzie gotowa i woda odparuje. Dodajemy jarmuż i ryż. Smażymy kilka minut. Dorzucamy pestki dyni i ziarna słonecznika. Mieszamy. Doprawiamy solą.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *