Orzechowo- miodowy kalafior i chutney z ananasa


Czasami nie mam ochoty na przyrządzanie  kilkuskładnikowego obiadu, wtedy najczęściej przygotowuję sobie pieczone warzywa z ciekawym sosem czy dipem. Taka przekąska na ciepło z powodzeniem zastąpi obiad. Słodki, chrupiący kalafior maczany w słodko- kwaśnym chutney z ananasa- palce lizać!

Orzechowo- miodowy kalafior i chutney z ananasa

Składniki:

1 mały kalafior

2 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru

2 łyżki miodu/melasy

2 łyżki oliwy/oleju

2 łyżki soku z cytryny

sól

Chutney:

1/2 średniego ananasa

80 g koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki słodkiej papryki

1/3 łyżeczki pasty harrisy

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka octu jabłkowego

kilka kropli soku z cytryny

1 łyżeczka sosu sojowego

oliwa do smażenia

Przygotowanie:

 Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Masło orzechowe, miód, sok z cytryny i oliwę łączymy ze sobą, wszystko doprawiamy solą, a następnie obtaczamy w tej glazurze różyczki kalafiora. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Dodatkowo podprażyłam już upieczony kalafior na patelni, by był bardziej „suchy”. Ananasa obieramy, wykrajamy włóknisty środek, a resztę owocu kroimy w grubą kostkę. Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ananasa z dodatkiem słodkiej papryki, harrisy, soku z cytryny, czosnku i octu jabłkowego. Jak ananas lekko zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Smażymy kilka minut, a następnie lekko blendujemy sos tak by nadal wyczuwalne były duże kawałki ananasa. Podajemy z pieczonym kalafiorem.


Related Posts

Pizza z sosem kalafiorowo-dyniowym

Pizza z sosem kalafiorowo-dyniowym

Pizza pojawia się u mnie niezwykle rzadko, ale czasami nachodzi mnie nieposkromiona ochota i muszę ją upiec. Za każdym razem eksperymentuję. Takiej na drożdżach nie robię od lat. Za to te na proszku do pieczenia wychodzą równie dobre. Powiem Wam, że to jest najlepsza bezglutenowa […]

Kalafiornica z kapustą

Kalafiornica z kapustą

Kalafiornica to moje ulubione śniadanie z czasów, gdy nie mogłam córce podawać jajek. Na blogu znajdziecie na nią podstawowy przepis. Ostatnio jednak odkryłam jej jeszcze lepszą  wersję- z gotowaną młodą kapustą. Spróbujcie koniecznie, bo to jest pyszne, ciepłe i bardzo warzywne danie. Idealny początek dnia! […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *