Czasami nie mam ochoty na przyrządzanie kilkuskładnikowego obiadu, wtedy najczęściej przygotowuję sobie pieczone warzywa z ciekawym sosem czy dipem. Taka przekąska na ciepło z powodzeniem zastąpi obiad. Słodki, chrupiący kalafior maczany w słodko- kwaśnym chutney z ananasa- palce lizać!
Składniki:
1 mały kalafior
2 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
2 łyżki miodu/melasy
2 łyżki oliwy/oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól
Chutney:
1/2 średniego ananasa
80 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pasty harrisy
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżeczka sosu sojowego
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Masło orzechowe, miód, sok z cytryny i oliwę łączymy ze sobą, wszystko doprawiamy solą, a następnie obtaczamy w tej glazurze różyczki kalafiora. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Dodatkowo podprażyłam już upieczony kalafior na patelni, by był bardziej „suchy”. Ananasa obieramy, wykrajamy włóknisty środek, a resztę owocu kroimy w grubą kostkę. Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej ananasa z dodatkiem słodkiej papryki, harrisy, soku z cytryny, czosnku i octu jabłkowego. Jak ananas lekko zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Smażymy kilka minut, a następnie lekko blendujemy sos tak by nadal wyczuwalne były duże kawałki ananasa. Podajemy z pieczonym kalafiorem.