Trufle z ciecierzycy


Czy da się żyć bez słodyczy? Myślę, że większość kobiet powie, że nie! 🙂 Są takie chwile, gdy po prostu trzeba sięgnąć po coś słodkiego. Tylko co wtedy wybrać? Sklepy spożywcze i cukiernie przepełnione są słodkimi rarytasami, ale w większości to bomby kaloryczne naszpikowane chemią. Co powiece więc na zdrowe, domowe trufle z ciecierzycy? Warto spróbować!

trufle z ciecierzycy

Składniki na około 26 trufli:

1 szklanka ciecierzycy

10 suszonych daktyli

5 suszonych śliwek

1 łyżka kakao

3 łyżki syropu z agawy

Do obtoczenia:

30 g dowolnej czekolady

4-5 łyżek wiórków kokosowych

2-3 łyżki karobu

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano gotujemy około 1-1,5 godziny, aż zmięknie. Daktyle i śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z daktylami i śliwkami. Do masy dodajemy syrop z agawy i kakao. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dolać odrobinę wody  z moczenia owoców, ale stopniowo, by masa nie była zbyt mokra. Z gładkiej masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z niewielką ilością wody, a następnie zanurzamy w niej te trufle, które będziemy obtaczać wiórkami kokosowymi. Pozostałe trufle obtaczamy w karobie (jeśli trufle są suche i karob się nie przykleja można je bardzo delikatnie zwilżyć wodą z moczenia daktyli).

Przechowywać w lodówce.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Sałatka z prażoną ciecierzycą i grzankami

Sałatka z prażoną ciecierzycą i grzankami

Uwielbiam lekkie i świeże sałatki i cieszę się bardzo, że w końcu zbliża się na nie sezon. Ale tak jakoś mało tu moich ulubionych sałatkowych smaków, więc nadrabiam. Ta pyszna sałatka jest niezwykle prosta i bardzo sycąca. Wystarczy przy okazji robienia hummusu zostawić sobie garść […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *