Pogoda nas rozpieszcza! Jest coraz cieplej. Powietrze pachnie już inaczej, ptaki śpiewają głośniej, a promyki słońca delikatnie muskają naszą skórę. Idzie wiosna! Spacer w taką pogodę dostarcza mnóstwo endorfin!
Kiedy tylko zaobserwować można pierwsze oznaki budzącej się z zimowego snu przyrody zawsze zaczynam odczuwać ogromną potrzebę otaczania się kolorami. Wszelkie zimowe szarości zaczynają mnie przytłaczać. Z przyjemnością wskakuję wtedy w jakąś soczystą bluzkę czy sukienkę. A dzisiaj postawiłam też na kolorowy obiad. 🙂
To danie opiera się na grze kontrastów. Słodkie, delikatne bataty i kasza gryczana z wyraźnie wyczuwalną goryczką. Do tego trochę warzyw, pieczarki i orzechy włoskie! Danie smakuje idealnie z sosem jogurtowym ze świeżymi ziołami czy szczypiorkiem.
Składniki na 4 porcje:
2 bataty
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
4 szalotki
1/4 czerwonej papryki
5 dużych pieczarek
1 pęczek natki pietruszki
1 garść orzechów włoskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
pieprz
sól
szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Bataty myjemy, przecinamy wzdłuż, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
2. Paprykę kroimy w słupki i smażymy na oliwie, jak zmięknie dodajemy posiekane szalotki i pieczarki smażymy kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Natkę pietruszki i orzechy włoskie siekamy. Bataty wyciągamy z piekarnika i wydrążamy delikatnie ich środki np. przy użyciu łyżki do melona.
3. Do usmażonych warzyw dodajemy ugotowaną kaszę, miąższ z upieczonych batatów, sos sojowy, słodką paprykę i doprawiamy do smaku. Smażymy kilka minut. Gotowy farsz nakładamy do wydrążonych batatów. Podajemy z sosem jogurtowym/czosnkowym