Pesto z pieczonych buraków


Kolejne danie z wykorzystaniem pieczonych buraków. Przygotowane wcześniej pasty dawno się skończyły, a kanapki czymś trzeba posmarować 🙂  Pesto z pieczonych buraków smakuje świetnie ze wszelkiego typu grzankami, kanapkami, ale także wykorzystać je można jako dodatek do makaronu. Idealnie komponuje się także z kozim serem.

pesto z pieczonych buraków

Składniki:

2 duże pieczone buraki

garść orzechów włoskich

2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

pieprz

sól

Przygotowanie:

Buraki obieramy, zawijamy w papier do pieczenia i pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem lub widelcem czy buraki są miękkie. Do miski wrzucamy pokrojone, upieczone buraki, dodajemy oliwę, uprażone orzeszki piniowe i orzechy włoskie oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wielkanocna babka z burakiem

Wielkanocna babka z burakiem

Nigdy nie pojawiła się tu żadna babka wielkanocna, pewnie dlatego, że ja za tym wypiekiem nie przepadam. Nie lubię suchych, zapychających ciast. Dlatego mam dla Was przepis na babkę cudownie wilgotną i tak pyszną, że naprawdę trudno się było od niej oderwać. No i jakby […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *