Słodka zupa dyniowa z polentą


Zupa dyniowa z mlekiem to smak mojego dzieciństwa. Pierwszy raz ugotowała mi ją babcia, potem gotowała ją mama, a od lat przygotowuję tę zupę sama. Dzisiaj w nieco innej wersji, bo zamiast lanych klusek pokrojna w kostkę polenta. Palce lizać.

Słodka zupa dyniowa z polentą

Składniki na 2-3 porcje:

średni kawałek dyni

woda

1/2 litra dowolnego mleka

1/2 szklanki kaszy kukurydzianej

2 łyżki ksylitolu bądź innego słodzika

szczypta soli

Przygotowanie:

1. Kaszę kukurydzianą gotujemy w wodzie (proporcja 1:2). Gdy kasza wchłonie wodę i będzie sucha przekładamy ją do głębokiego talerza, rozsmarowujemy na dnie i zostawiamy do ostygnięcia.

2. Dynię kroimy w dużą kostkę i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. Gdy dynia zmięknie odcedzamy ją, rozdrabniamy widelcem lub blenderem i dodajemy mleko oraz cukier. Podgrzewamy.

3. Polentę kroimy w  dużą kostkę. Do miseczek nakładamy kilka kostek polenty i zalewamy zupą.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Placki dyniowe z makiem

Placki dyniowe z makiem

Święta świętami, ale ten czas oczekiwania i nastrajania jest chyba znacznie fajniejszy, bo święta raz dwa miną, a oczekiwanie na nie jest znacznie dłuższe i przyjemniejsze, nie uważacie? Lubię ostatnio sięgać po świeżą żurawinę, jest kwaśna jak smok, ale taka śliczna czerwona i bardzo fotogeniczna! […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *